Zubne proteze

Kada se rade zubne proteze?

S gubitkom većeg broja zubi povezani su estetski i žvačni problemi. Osim teškog izgovaranja riječi i lošeg izgleda, nekvalitetno žvakanje hrane može uzrokovati nastanak probavnih problema.

Zubna proteza je rješenje kada nije moguće izraditi zubni most. Broj preostalih zubi nije dovoljan za izradu zubnog mosta, ili je njihovo stanje loše uslijed parodontoze i ostalih upalnih procesa u čeljusti. Isto tako, kada uslijed općih zdravstvenih razloga ili zbog loše kvalitete čeljusne kosti nije moguća ugradnja zubnih implantata koji bi služili kao nosači zubnog mosta, izrađuje se zubna proteza.

Dakle, zubna proteza je potrebna kada se iz nekog od navedenih razloga ne može izraditi zubni most.

Zubne proteze

Djelomična (parcijalna) zubna proteza

Ako u čeljusti postoji nekoliko zubi, oni se mogu iskoristiti kao držači zubne proteze, čime se osigurava bolja stabilnost i funkcionalnost zubne proteze. Na tim zubima se izrađuju zubne krunice koje imaju prihvatni mehanizam (etečmen) za držanje zubne proteze. Pričvršćenjem zubne proteze pomoću prihvatnih mehanizama (zglobna veza, etečmen), ona postaje čvrsta cjelina sa zubnim krunicama na preostalim zubima.

Takva vrsta protetskog rješenja se naziva kombinirani rad koji se sastoji od fiksnog, nepomičnog dijela (zubnih krunica) i pomičnog dijela (zubne proteze) koji se svakodnevno skida kod održavanja oralne higijene.

Totalna zubna proteza

Za razliku od opisane djelomične zubne proteze, totalna zubna proteza se izrađuje kada u čeljusti ne postoji niti jedan zub.Izradom totalne zubne proteze moraju se rekonstruirati estetika i funkcija izgubljenih zubi.

Totalna zubna proteza se “drži” pmoću vakuuma. Vakuum se postiže tijesnim prijanjanjem proteze na površinu čeljusti pri čemu se potpuno istiskuje zrak i nastaje negativni tlak koji drži zubnu protezu na ležištu. Precizan otisak čeljusti je preduvjet za dobivanje vakkuma gotove proteze.

Materijal za zubne proteze

Zubna proteza (djelomična i totalna) se satoji od baze i zuba. Baza proteze je dio koji je u kontaktu sa ležištem na čeljusti. Može biti od metala (tzv. Wironit proteza) ili od akrilata (vrsta tvrde plastike). Prednosti metalne baze su manja dabljina (0,5mm), veća čvrstoća i otpornost na pucanje te provodljivost topline. Zubi se izrađuju od plastike ili kompozita. Dok plastični zubi djeluju jednolično, kompozitni materijal zbog visokog udjela porculana (keramike) ima prirodnost boje i slojevitost prirodnog zuba.

Imate pitanje?
Naši doktori odgovorit će u najkraćem roku.

    Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit

    Imate pitanje?
    Naši doktori odgovorit će u najkraćem roku.

      Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit