Liječenje zuba

Liječenje zubaŠto je liječenje zuba?

Liječenje zuba, vađenje živca, liječenje živca su sinonimi kojima se opisuje endoddontski zahvat.

Unutrašnjost zuba koja se naziva pulpa  osim živaca sadrži krvne žile i vezivno tkivo. Liječenje zuba podrazumijeva uklanjanje inficirane i upaljene pulpe. No, uvriježen naziv vađenje živca najviše se koristi jer su živčani završeci odgovorni za prijenos boli kod upalnih stanja pulpe. Zbog raširenosti terminologije korisitit ćemo je u daljnjem tekstu.

Kako nastaje upala živca?

Upala zubnog živca najčešće nastaje zbog karijesa koji je razorio zub. Prodorom bakterija u unutrašnjost zuba (pulpu) razvija se upala koju prate bol i osjetljivost zuba na zagriz.

Bol se najprije javlja u vremenskim razmacima i traje po nekoliko minuta. Pacijent je doživljava kao sijevanje, udar struje. Najčešće je uzrokovana promjenom temperature (hladno/toplo).

U ovoj, početnoj fazi upale pravovremenom intervencijom stomatologa moguće je smirivanje upale i očuvanje vitalnosti zuba.

Kada bol postane konstantna, jedina učinkovita terapija je endodontski zahvat poznatiji kao liječenje zuba, vađenje živca, liječenje živca. Endodontski zahvat obuhvaća uklanjanje sadržaja pulpe zuba mehaničkim instrumentima (iglicama) i kemijskim otapanjem. Pulpa se uklanja sve do vrška korijena zuba. To je kritično mjesto za uspjeh liječenja zuba. Ukoliko se sadržaj pulpe ne ukloni do vrha korijena, upala i infekcija će se nastaviti razvijati a zub će i dalje boliti.

Granulom

Nerijetko se upala pulpe proširi izvan korijena zuba u područje čeljusne kosti oko korijena zuba. Upalni proces dovodi do razaranja čeljsune kosti što se na rentgenskoj snimci vidi kao zatamnjenje poznato pod nazivom granulom. Granulom je ograničena upala čeljusne kosti oko korijena zuba čija veličina ovisi o vremenu i imunološkoj snazi organizma. Liječenje granuloma provodi se u dvije faze: nakon čišćenja korijenskih kanala zuba, u kanal se stavlja dezinfekcijski uložak koji eliminira infekciju u području čeljusne kosti. Za razliku od “upale živca” kada se liječenje može završiti u jednom posjetu, za liječenje granuloma potrebno je dvije a ponekad i više posjeta.

Liječenje zuba – postupak

Ukoliko se kod mehaničkog čišćenja prođe iglicama preko vrha korijena, oštećuje se čeljusna kost što dovodi do nastanka daljnjih proiblema. Nekada se čišćenje kanala zuba radilo po osjećaju bez lokalne anestezije (“na živo”), što je za pacijenta bilo užasno neugodno i traumatično iskustvo.

Danas se endodontski zahvat radi isključivo pod lokalnom anestezijom, a točno lociranje vrha korijena do kojeg treba očistiti zub vrši se pomoću elektronskog uređaja za mjerenje duljine korijenskog kanala-endometar (J.Morita).

Nakon mehaničko-kemijskog čišćenja, korijenski kanali se pune pastom za punjenje i gutaperka (gumenim) štapićima. Cilj punjenja korijenskih kanala je hermetičko brtvljenje očišćenog prostora da bi se spriječila mogućnost ponovne infekcije.

Što nakon liječenja korijena zuba?

Ovisno o stupnju oštećenja vanjskog dijela zuba, za rekonstrukciju zuba postoji nekoliko rješenja.

Ako je veći dio zuba očuvan, izrada ispuna (plombe) je optimalno rješenje. U slučaju kada je veći dio zuba oštećen u liječeni korijen se ugrađuje nadogradnja zuba (štift) koja služi za prhvat zubne krunice koja se nakon toga izrađuje.

Nadogradnja zuba izrađena je od staklenim vlaknima ojačanog kompozita i po svojim fizikalnim svojstvima slična je prirodnom zubu.Svrha nadogradnje zuba je da nadoknadi oštećeni vanjski dio zuba i služi za prijenos žvačnih sila budući da je fiksirana u korijen zuba. Kvalitetno liječenje zuba i nadogradnja su ključni faktori da bi se zub sa opsežnim oštećenjem vanjskog dijela mogao iskoristiti za izradu zubne krunice ili da služi kao nosač zubnog mosta.

 

Imate pitanje?
Naši doktori odgovorit će u najkraćem roku.

    Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit

    Imate pitanje?
    Naši doktori odgovorit će u najkraćem roku.

      Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit