Krunice za zube (zubne navlake)

Krunice za zube (zubne navlake) Kada se izrađuju krunice za zube?

Krunice za zube se izrađuju kada popravak zuba ispunom (plombom) više nije moguć. Zbog veličine oštećenja, ispun (plomba) koju stomatolog izrađuje direktno u ustima ne može više “držati”.

Učestalo ispadanje plombe koje nije moguće predvidjeti jer se može dogoditi u svakom trenutku i pri svakom slijedećem zagrizu, dovodi do osjećaja nesigurnosti pacijenta, osobito ako se radi o prednjem zubu.

Isto tako, kada zub pukne zbog vanjskog udarca ili griženja pretvrde hrane rješenje je izrada zubne krune (zubne navlake) na takav zub.

Zubna kruna je zapravo novi zub na postojećem korijenu. Kada postojeći, prirodni zub strada na neki od opisanih načina, izradom krunice za zube rekonstruira se vidljivi dio zuba koji svojim izgledom, bojom, oblikom i funkcijom u potpunosti zamjenjuje prirodni zub. Izradom zubne krune riješavaju se slijedeći problemi:

1. Čuva se korijen zuba koji izradom zubne krune dobiva svoju prirodnu funkciju

2. Nema potrebe za brušenjem susjednih zuba ili ugradnju zubnog implantata čime se pacijenta oslobađa dodatnih zahvata i smanjuju se troškovi

3. U kratkom vremenskom roku pacijent dobiva novi zub i vraća se svakodnevnim životnim obavezama

Često se među ljudima čuje: “Šteta je brusiti svoj zub!”

Ta tvrdnja je potpuno točna. No, u okolnostima kada je od prirodnog zuba preostao samo manji dio, izradom zubne krune takav se zub potpuno vraća u funkciju,i spriječava se daljnje propadanje (puknuće i vađenje korijena). Kada su iscrpljene sve mogućnosti popravka zuba izradom ispuna (plombe), zubna kruna (zubna navlaka) je najbolje rješenje za očuvanje preostalog dijela zuba.

Osim što nadoknađuju izgubljeni dio zuba, krunice za zube mogu se izraditi kada je zub promijenio boju; to su npr. liječeni zubi koji s vremenom mogu potamniti.

Izradom zubnih krunica na prednjim zubima prema planu i željama pacijenta (smile design), moguće je potpuno promijeniti osmijeh i estetiku lica (smile makeover).

Bezmetalne e.max krunice za zube

Za razliku od metalkeramike kada se zubna keramika nanosi na metalnu osnovu, bezmetalna keramika u svojoj strukturi sadrži samo keramiku. Ta činjenica rezultira vrhunskom estetikom bezmetalnih krunica. Budući da metal ne propušta svjetlost, metalkeramika može samo do jedne razine simulirati estetska i optička svojstva prirodnog zuba čija je čitava struktura manje ili više translucentna (propušta svjetlost). Stupanj propuštanja svjetlosti je pored boje i oblika zuba najvažniji faktor prirodnosti. Budući da metal blokira prolaz svjetlosti, metalkeramika može dobro reproducirati boju i oblik zuba, no za potpuni doživljaj prirodnosti nedostaje mogućnost propuštanja svjetlosti (translucencija).

Emax je po svom sastavu litij-disilikatna bezmetalna keramika koja u potpunosti ispunjava sve opisane estetske i optičke zahtjeve prirodnosti zuba. Iz tog razloga je danas broj 1. materijal za izradu zubnih krunica, osobito na prednjim zubima, gdje estetika mora biti bez kompromisa.

Osim vrhunske estetike, kod bezmetalne emax keramike ne postoji mogućnost pojave metalnog ruba oko zubnog mesa.

Imate pitanje?
Naši doktori odgovorit će u najkraćem roku.

    Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit

    Imate pitanje?
    Naši doktori odgovorit će u najkraćem roku.

      Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit